Friday, 27 July 2012

Depressionen och hur jag hanterar den (illa)

Idag fick jag ett brev från försäkringskassan. Trots tidigare löften om en bekväm försörjning då jag ju faktiskt arbetat hårt förra året gav de mig en utbetalning på lite drygt 8000 kr för tre månaders föräldraledighet som jag nu förväntas försörja mig själv, min man och vår son på. Jag dränker min sorg i chips, bilar och ganska mycket rödvin (min son sover gott hela natten, och min man har lovat att vara den enda föräldern ikväll), så om min stavning är lite konstig så vet ni varför. Det är smärtan, oron och besvikelsen som förlamar armarna. Gör fingrarna luddiga.


 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jag skrev en inledning.

Jag påbörjade resten. Jag raderade. Jag började om.

Jag tänkte skriva lite om sex and the city, men det det inte bra. Ingen vill läsa om Sex and the City som TV:s Freud.
Så hade jag tänkt skriva lite om min gamla älskare Gandalf, men det blev inte bra. (Däremot hittade jag Gandalf skrämmande lätt på Facebook - han är fortfarande tjock.)
Till sist tänkte jag skriva om hur otroligt lycklig jag egentligen är med den familjen jag skapat och hur jag önskar att alla kvinnor kunde veta hur det känns att vara i ett fint förhållande, men det såg ut som att jag var full.

Det får bli ett inlägg om hur det svider i mig när jag tänker på den tiden då vi var unga och dumma. En gång i tiden hade vi två inkomster och inget barn, och vi kunde gå och dricka eftermiddagsdrinkar på samma ställe efter jobbet varje fredag. Vi pratade om film, och efter ett par månader började vår servitör (hette han Andy? Antagligen inte. Han var från Australien eller något sådant) tala med oss och vi tipsade honom om att kolla in hur Arnorld åkte till Rio och antastade dansöser. Han berättade sedan att hans flickvän började gråta när de tittade på klippet.

Det var på det där stället vi bestämde oss att vi skulle gifta oss, en fredag efter jobbet. Jag drack vin och han drack öl. Jag surrade och hummade, och vi skrattade tillsammans. Klockan närmade sig halv sex och vi var ungefär halvvägs in i vår fredagsrutin, vi pratade om framtiden och kom överrens om att det var bäst att vi gifte oss, det blev enklare så eftersom vi blev lagligen en familj och vi ville vara varandras familj lagligen.

Vi gifte oss. Vi fick ett barn. Vi blev en familj, lagligen och på alla andra sätt. Vi slutade att prata om film och började att prata om hur vi skall kunna överleva. Jag letar efter gråa hår och han letar efter jobb.

Men nu är det dags att sova. Min lilla familj sover, och det skall bli skönt att få sova tillsammans med dom.

Vår bästa tid är fortfarande framför oss.

4 comments:

 1. Ja det är fantastiskt att som återvändande svensk medborgare upptäcka att man skulle ha blivit bättre mottagen i välfärdens Sverige om man varit flykting. Sjukbidrag om man har cancer kommer inte på tal, men om SKV får nys om att man har sålt ett hus utomlands tycker de att det är lämpligt att be om 20% av vinsten.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hade jag det? Det vet jag inte. Jag tycker att det är bra om flyktingar blir väl omhändertagna, alla borde vara väl omhändertagna. Jag blev ledsen då jag blev lovad en sak, först per telefon och sedan skriftligen, och nu har de bestämt sig för att det jag blivit lovad var fel. Vi flyttade tillbaka efter vad vi blev lovade och de kom inte på att det var fel förrän efter vi flyttat och jag sagt upp mig från jobbet, så nu sitter vi i en obekväm sits. Det är bara att driva frågan lagligt, men det svider ju att veta att de kan lova saker och sedan bara strunta i det och bestämma om.

   Men det känns nog bättre imorgon.

   Delete
 2. Nu vet jag inte exakt vad din sits är och vad du har blivit lovad. Men reglerna är egentligen väldigt enkla och tydliga så jag vet inte hur FSK eller SKV har lyckats mess up några löften. När man kommer hem igen har man rätt till barnbidrag och föräldrapeng på lägsta nivån och absolut ingenting annat. Om man flyttar hem från ett annat land inom EU är det landet där man har betalt skatt de senaste 12 månaderna som skall betala sjukpeng, föräldrapeng över miniminivån, a-kassa osv. Om man då flyttar hem från ett land som England (och jag antar Irland) blir detta oftast noll... Det går inte att leva på om man inte har besparingar eller anhöriga som har möjlighet att låta en bo gratis.
  Det är när man ska börja söka jobb det blir lite konstigt när du som återvändande svensk inte har rätt till samma stöd i arbetssökandet som svenskar som betalt mindre skatt i hela sitt liv än vad du själv gjorde när du sommarjobbade eller vad flyktingar får.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Irland är ju ett EU-land, så vi blev lovade att min föräldrapenning skulle bli baserad på min irländska lön precis som om jag vore anställd i Sverige, och det var detta vi blev lovade först muntligen per telefon och sedan skriftligen. Sedan kom de på att det inte alls var så, efter att vi flyttat. Det blir jättekonstigt.

   Delete

Jag blir så glad när ni kommenterar. Jag älskar uppmärksamheten och suger upp den som en tvättsvamp.