Monday, 23 July 2012

En Stepford Wife

Min stadiga bloggläsare Åsiktsregistret (f.ö. den ende hittills som haft stake/tid/intresse att vara med i mitt filmprojekt där vanliga människor tittar på filmer jag tycker om och sedan berättar för mig att dom sett dem)  har hamnat i blåsväder hos svenska evangelister efter en hetsk debatt hos UnderbaraClara. Jag har aldrig läst något av UnderbaraClara förutom just när Åsiktsregistret refererade till debatten, så mitt intryck av henne är enbart ytligt, men... är hon inte lite av en Stepford Wife? Och är inte det väldigt sexigt? Det kan ju inte bara vara jag som besöker hennes blogg för att få lite inspiration till att vara kock i sovrummet och hora i köket.

Phoooah!
Okej, jag vet att jag är lite elak och sexistisk, men hon kommer ju aldrig att läsa min blogg ändå. Skulle hon nu göra det får hon väl skicka en kommentar och be mig att ta bort inlägget, och så ber jag så mycket om ursäkt om hon känner sig förnedrad eller något. Eller så kan hon skicka en kommentar om hon vill ansöka till San Fransiscos "Crash Pad", så skiljer jag mig och drar ner Clara i smutsen. Det faktum att hon tydligen är med i någon frireligiös sekt rörelse gör det bara mer lockande. Nunsploitation är en av mina favoritfilmgenrer.

Appropå sexighet, är hon inte som en mindre färgstark, överkristen version av Nigella Lawson? Okej, Clara jublar över rädisor och surdegsbröd när Nigella kurrar över grädde och smör, men likheten är ju slående. (Jag skulle f.ö. vilja sura ner hennes deg,  hoo-haah!)
Jag var faktiskt inne på hennes länkade sida junia.se för att se vilken sekt det handlar om (jag vet att det säkert inte är en hardcore sekt som Heaven's Gate, men ingen ser sådär glad ut som hon och hennes polare gör utan att ha fått "alla" svar förklarade för sig) men den verkar inte fungera. Alla i läckra Claras kommentatorfält verkar också arga på alla som ifrågasätter vissa delar ur Jesu Kristi tro (även när man kanske inte direkt ifrågasätter) eller tycker att det är olämpligt att ha dessa tidningar hos tandläkaren, och detta luktar ju verkligen idioti/sektskap/idioti.
Jag undrar vad Clara gör precis just nu. Tänk om hon lagar mat. Tänk om hon tovar ett kyskhetsbälte. Tänk om hon googlar "San Fransisco Crash Pad". Hon kommer inte att hitta någonting. Hon är alldeles för ren.

17 comments:

 1. JAG googlade i alla fall Crash Pad series och jag har en känsla av att Clara inte kommer att hänga på.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Regna inte på min parad nu. Hon hade väl inte varit den första slätpolerade, hårdkristna hemmafrun (typ) som haft ett hemligt liv online?

   Delete
 2. Hur är man "överkristen"? Clara är grym i min mening. Intelligent, stark, begåvad och ber inte om ursäkt för att hon är annorlunda.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag gillar Clara. Jag tycker hon verkar vara alla de där sakerna och mer därtill.
   Med överkristen menar jag mer kristen än den vanliga nivån av kristendom kristna oftast anser som vanlig.

   Delete
  2. Har rätt få kristna vänner så är inte säker på vilken nivå av kristendom som anses vanlig, men "överkristen" har en rätt tråkig klang. Det är inte som om hon knackar dörr eller predikar på plattan med megafon och en bibel i högsta hugg. Hon tror på Gud och står för det. Detta är givetvis din blogg med dina åsikter, men att förlöjliga någon för att hen är öppen om sin tro, är det verkligen något du står för?

   Delete
  3. Jag tycker inte att överkristen har en dålig klang. Jag tycker det har en klang som antyder att kristendomen betyder mycket för henne och att det påverkar hennes liv i hög grad.

   Jag har inte läst så mycket om hennes tro förutom det glada och trevliga fika-inlägget där dom hade barnvälsignelse. Däremot är jag stark motståndare till mycket som hennes församling står för (t.ex. att homosexuella inte skall kunna vara tillsammans med personer de älskar). Men som sagt, jag tycker inte att jag förlöjligar henne pga hennes tro.

   Delete
 3. Då är vi av olika åsikter, jag tycker nämligen adverbet "över" insinuerar att det är för mycket; något negativt. Är det konstigt att jag tycker det? Är det en komplimang/neutralt att säga att någon är översminkad t ex?

  För övrigt är hon är gift och har barn, men du hintar till att hon skulle vara nunna.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Då är vi av olika åsikter; Jag tyckte att jag hintade till att inlägget var en sexuell fantasi där jag slog fast att jag inte vet någonting om Clara, men att jag tyckte att det vore trevligt om hon var en överkristen Stepford Wife som tovade kyskhetsbälten och som jag kunde dra ner i smutsen på en madrass i San Fransisco.

   Nu när jag funderat lite på saken tycker jag verkligen att det ÄR att vara för hårt kristen om man tycker att homosexuella inte kommer till himlen om de har romantiska förhållanden med folk de älskar. Så nein, jag tar icke tillbaka ordet oavsett betydelse. Jag tycker inte att det är att förlöjliga någon, utan är min åsikt om evangelistkyrkan.

   Delete
 4. Tycker Clara så då? Man kan vara del av en församling/ rösta på ett parti/ gilla något även om man inte håller med till 100% om allt som sägs

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tja, religiösa samfund är väl lite mer komplicerade än politiska partier där man kan tycka att de är det bästa, mest realistiska alternativet även om de inte direkt håller med om allt de tycker. Min svärmor är djupt religiös och tillhör den katolska kyrkan, och även om hon personligen inte låter detta styra hennes liv utanför att hon går i kyrkan varje vecka så måste hon ställa sig bakom det den katolska kyrkan lär.
   Det är lustigt att du fokuserar mest på ordet "överkristen" när mitt inlägg innehåller beskrivningar som är mycket mer opassande. En Stepford Wife t.ex. är ju en kvinna som beter sig som en robot, inte säger emot sin man, aldrig har egna åsikter, lever för sitt hem och enbart existerar för att städa och ta hand om en man. Och sådan är ju inte Clara. Varför fokusera på hur eventuellt kristen hon är?

   Delete
 5. Jag antar att jag reagerade på "överkristen" starkare eftersom religion är ett extremt känsligt ämne. För att man är med i en församling så är man "överkristen", jag tycker det är ett nedlåtande ordval. Clara är inte emot homosexualiet eller att homosexuella ska skaffa barn etc så varför blanda ihop hennes kyrka med henne som person? En vän till mig är av samma kyrka och hennes bästa kompisar är homosexuella. Att vara fördomsfull mot kristna/muslimer/judar är väl inte bättre än att ha fördomar mot något annat folk?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyrkan är ju inte emot homosexualitet, utan emot att homosexuella människor skall ha förhållanden med andra människor av samma kön då det strider mot guds vilja. Jag menar naturligtvis inte att någon skall känna sig träffad eller kränkt av mitt ordval (alla letar efter saker att bli kränkta över, tydligen), och jag har som sagt ingenting utom positiva intryck av Clara som person. Anledningen till att jag blandade in hennes kyrka i hur hon är som person är därför att jag tycker om att tänka mig Clara som en celibat, undergiven nunna, som jag skrev. Jag vet mycket litet om henne som person, hela inlägget var som sagt om hur jag vill se henne.
   Vad gäller religionens känslighet tycker jag inte att man skall betrakta det som någonting som kräver speciell respekt ifrån andra. Om det är okej att kritisera någon pga dennes politiska ställning, t.ex., tycker jag att man har rätt att göra detsamma mot religionen. Jag förstår inte varför folk ser på andra människors religiösa tro som något som absolut inte får diskuteras eller nämnas, utan den skall enbart respekteras, även när den leder till självmord bland homosexuella ungdomar eller läger där tonåringar skall be bort sin sexuella läggning. Eller omskärelse, folkmord, förbud mot abort, förbud att lära ut evolutionsteorin i skolan osv. Jag vore en ordentlig hycklare om jag ansåg att det vore okej att ifrågasätta folks tro utomlands, men icke här hemma då vi har tillgång till abort och lagliga rättigheter för homosexuella att gifta sig.

   Men det är ett annat kapitel, som sagt. Det är ju inte det jag gjort i det här fallet.

   Delete
 6. I Sverige är det väldigt vanligt att folk förlöjligar religiösa människor (kristna inte minst, trots att vi bor i ett kristet land) och tar varje tillfälle i akt att kritisera dem och dess livsval. Att Clara är kristen leder varken till folkmord, självmord, förbud eller annat. Ja, folk har gjort en massa dumt i religionens namn (precis som människor har gjort dumma saker i politikens namn) men så länge Clara inte tolkat religionen på ett sätt som förtrycker andra människor bör man inte förlöjliga henne eller det faktum att hon är kristen.

  Det finns massvis med människor som är både homosexuella och kristna. Man ska respektera kristna människor... eftersom man ska respektera ALLA människor. Inga konstigheter egentligen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Då får vi helt enkelt komma överrens om att inte komma överrens. Jag kan inte påstå att jag känt av den där respekten man skall känna för alla människor då du ju själv har skrivit att du tycker att det är alldeles okej att vara otrevlig och dryg. Du behöver inte rulla ihop mig med andra svenskar som kanske förlöjligar (ifrågasätter?) kristendomen, de får tala för sig själva. Själv har jag sett det precis tvärtom, att tro oavsett religion inte får ifrågasättas och att man ses som hemsk om man ifrågasätter allt från varför folk omskär sina söner till varför folk inte vaccinerar sina barn.

   Du blandar ihop det jag talar om: jag talar om att man inte skall ge religion tillåtelse att vara undantaget kritik, att man inte skall behandla religion som ett tabu ämne därför att folk kanske ser det som en väldigt allvarlig personlig fråga. Religion blir undantagen kritik därför att folk tycker precis som du - att det är något som skall behandlas med silkesvantar, även om religiösa människor å sin sida ofta är alltför burdusa med vad de tycker och tänker om andra. Det är okej att säga "du kommer att brinna i helvetet om du lever med din partner i synd!" men inte okej att säga "det där är ju strunt", för då måste man respektera andra människors tro. Det måste man inte. Därtill måste man inte separera kristendom från land till land i och med att religion och politik alltid kopplas samman, och folks kristna tro leder dem till att rösta mot rätten till abort eller rätten för homosexuella att gifta sig. Att inte kritisera samfund med extrema troenden är vansinne. Du ser - inte ett ord om Clara, eftersom jag aldrig påstått att hennes tro leder till mord (eller, hennes församling gör ju det och mycket annat utomlands).

   Delete
 7. "Jag kan inte påstå att jag känt av den där respekten man skall känna för alla människor då du ju själv har skrivit att du tycker att det är alldeles okej att vara otrevlig och dryg." - Du menar då jag skrev "skämt åsido" efteråt? :)

  "Du behöver inte rulla ihop mig med andra svenskar som kanske förlöjligar (ifrågasätter?) kristendomen, de får tala för sig själva." - Fast så som jag ser det är det precis det du gjort, för mig är du en i mängden."

  "Själv har jag sett det precis tvärtom, att tro oavsett religion inte får ifrågasättas och att man ses som hemsk om man ifrågasätter allt från varför folk omskär sina söner till varför folk inte vaccinerar sina barn." - Det var ganska så länge sedan det var tabu att kritisera kristna människor i Sverige. Att kritisera religion och de som kallar sig kristna/muslimer/judar/annat är det ganska så stor skillnad på.

  "Det är okej att säga 'du kommer att brinna i helvetet om du lever med din partner i synd!' men inte okej att säga 'det där är ju strunt', för då måste man respektera andra människors tro." - Enligt min uppfattning är det precis tvärtom. Är man religiös är man galen/lite konstig/naiv/bakåtsträvare/homofob etc etc. Jag har bara bott i stora, västerländska städer dock, kanske är så i svenska hålor, vad vet jag.

  Sedan tycker jag inte att man ska acceptera homofobi eller andra former av förtryck, men man måste inte vara för förtryck av någon form bara för att man är kristen. Hela ditt inlägg handlar om Clara, inte om religion i sig, eller hur? Jag kritiserar ditt sätt att prata om henne som "överkristen" bara för att hon är kristen. Ogillar du hennes församling/religion kan du väl kritisera DEN istället för en av människorna i den.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nej du Sofia, nu orkar jag inte med att tjafsa längre. Jag tycker att jag har gjort det fullständigt klart i min text att jag fantiserar om Clara och att jag gillar henne som person, så jag tycker inte att vi behöver hålla på med det här längre. Du anser att religion är extra känsligt och att jag var okänslig, och jag skall fundera över detta. Jag anser det inte, jag tycker att du gör en höna av en fjäder och överdramatiserar, men jag skall fundera på saken. Det händer inte sällan att jag ångrar mig.

   Gällande ditt skämt antog jag att du faktiskt inte skämtade trots din försäkran, då jag tycker att du är dryg ganska ofta - du beskrev t.om. min blogg som någonstans du går för att lämna dryga kommentarer, och du verkar fullkomligt okej med detta. Men det kan ju naturligtvis vara så att du skämtade men tycker om att vara dryg också. Jag har inga problem med att du är dryg, faktum är att jag alltid gillat dina kommentarer trots deras dryghet, men den liberala attityden att vi alla bara borde respektera alla är (i mina ögon) lika orealistisk som onödig.

   Nu blev det ett ganska långt inlägg trots att jag sade att jag inte orkade tjafsa, förlåt för det. Min tanke hade kunnat summeras i (för att citera the daily mail) political correctness gone mad.

   Delete
 8. Tjafs hit och tjafs dit, det kallas diskussion. Det är skillnad på att vara dryg och att vara respektlös. Och självklart kommer jag svara på dina kommentarer så länge du fortsätter att diskutera.

  ReplyDelete

Jag blir så glad när ni kommenterar. Jag älskar uppmärksamheten och suger upp den som en tvättsvamp.