Saturday, 28 July 2012

Klasshat

Ett nytt fenomen som uppstått i Sverige under tiden jag varit bortrest är att numera finns white trash på kartan. Okej, det gjorde det kanske innan, men inte såpass att man (jag) överhuvud taget var medveten om det, inte såpass som det är idag. Modet går vidare, och nu verkar det vara moderiktigt att antingen vara white trash eller tala om white trash. Jag minns att jag läste en artikel i en irländsk gratistidning där någon hade varit i Stockholm och jublade över de rena gatorna, parkerna, vattnet, arkitekturen samt det faktum att ingen hade på sig gympabyxor utan att jogga.

http://i177.photobucket.com/albums/w235/thealmightychoirgrrl/barbies%20pics/BarbieWhiteTrash.jpgJag själv tycker att det är lite läskigt det här med folk som är white trash. Jag har ju så många fördomar. När jag ser någon skriva och stava fel på ord som "gamla" eller inte orkar skriva ut ordet "är" antar jag alltid att de är white trash. När jag ser någon jubla över Sverigedemokraterna antar jag alltid att de är white trash, även om jag inte ser dem. Detta är ju som sagt bara fördomar - det finns säkert folk som inte alls är white trash som inte kan stava till ordet "ugn" fast de är i trettioårsåldern - och jag har försökt att analysera bort mitt ogillande. Jag har t.om. försökt tvinga bort mitt ogillande genom att skaffa en white trash-kompis, men det blev bara pannkaka av alltihop efter att hon bekräftade alla mina fördomar.

När jag träffade min bror senast talade han med sin sambo och deras kamrat (de är stenhårda kommunister) om någons tatuering. Samtalet var ungefär som följande:

Min bror: "Åh, men det är ju så typiskt när folk skall komma och ha åsikter om någons tatuering bara för att den är vanlig eller fult gjord."
Hans sambo: "Jag vet. Man kan väl ha en sådan där tribal-tatuering på svanken utan att bli utdömd som en så kallad slampa."
Deras kamrat: "Ja, eller ha typ fängelsetatueringar. Kan man inte få ha hemmagjorda tatueringar eller en tår ur ögat och fortfarande vara en fin människa? Klasshat."
Min bror: "Ja, precis. Men nu är det ju så inne med att hata underklassen igen. Det är ju därför alla börjar förnedra arbetarklassen och kalla den white trash."
Deras kamrat: "Ja, precis. Det är bara klasshat. Konservativa brackor som försökter splittra arbetarklassen, liksom. De försöker ju göra oss svagare genom att vända oss mot varandra, dela in oss i fack som vi kan förakta. Som om medelklassen vore bättre än arbetarklassen, liksom."
Min bror: "Ja, som om man faktiskt blir skräp genom att bli hånad av resterande medlemmar i arbetarklassen. Fy fan för att förakta sin egen klass!"

Nu ser det ut som att jag hittar på, men de talar så med varandra.

Man undrar ju hur detta kommer att sluta. Jag tror att det kommer att sluta med att Sverige blir mer och mer amerikaniserat, och folk börjar tycka mer och mer av de dåliga delarna i den amerikanska kulturen är härliga och till slut kommer vi ha Deliverence utspelat i skåne.

8 comments:

 1. Replies
  1. Ja. Inte fullt ut, det finns tillägg och undantag, men i stort sett fullkomligt korrekt. Sedan kan man ju diskutera vad som EGENTLIGEN är white trash, hur det kommer sig och vad man kan göra, och det är nog en diskussion man måste ha innan man kan diskutera vad man tycker om fenomenet. (T.ex. är en av mina fördomar om folk som är white trash att de är dåliga på att ta hand om sina barn i mångt och mycket, eller snarare att dåliga föräldrar ofta är white trash - och det kan man ju aldrig, aldrig ursäkta.)

   Delete
  2. Vad man kan göra är ju ganska uppenbart: driva en klassutjämnande politik, alltså ekonomiskt. Månne kommer folk inte sluta ha tribals i svanken för det, men det sociala underläge som det förknippas med kommer att försvinna, och föraktet kommer inte vara lika problematiskt.

   Delete
 2. När jag hör "white trash" tänker jag Jeremy Kyle (chavs). Jag kräver min fulla rätt att inte vilja ha med sådana människor att göra och det tänker jag inte hyckla med. Det är OK att säga att man ogillar chavs precis som det är OK att säga att man ogillar Stureplans-brats. Båda är negativa stereotyper/subkulturer/produkter av dess samhälle och tid. Det betyder inte att alla eller ens många från de undre klasserna är chavs eller att alla från de övre klasserna är elitistiska svin.

  Det finns dåliga föräldrar inom alla samhällsklasser. Som nanny kan jag intyga att överklassmorsor, som måste ha barnflicka 24/7 trots att de inte jobbar, inte är något att hänga i granen.

  Ang din brors diskussion: jag tror att det är en hype just nu att "hata WT" precis som det 2003 var en hype att "hata brats". Jag förstår ifall arbetarklass med vett i skallen och någorlunda smak ogillar de som ger dess klass ett dåligt namn. Älskar man fängelsetatueringar så mycket tycker jag man kan bosätta sig i en utsatt förort full av kriminalitet, och se hur härligt det är.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Problem imo är att wt har blivit så jävla brett. Som när jag skrev om den där wt-brudargruppen på fb och det som togs upp mest var typ att hon inte kunde stava och att hon gick på soc, var arbetslös etc. De är ju knappast subkulturella uttryck, och jag tycker att det är fult att förakta ngn för det och göra det till en fråga om "stil".

   Delete
  2. Ja i Sverige har det ju det. Jag har sett den där WT of the day-sidan och många av sakerna de tar upp är ju vanliga, hederliga arbetarklass/ medelsvensson-attribut blandat med fjortiskultur. Men jag tror fortfarande att det är en hype som kommer gå över och snart hittar pöbeln en ny grupp att förlöjliga online.

   Delete
 3. Fast då måste man ju börja med att definiera vad som är white trash, Det går ju inte ens att tala om en lösning på "problemet" white trash utan att först tala om vad white trash är - är det att vara arbetslös, ha en viss klädstil, eller är det en attityd?

  Eller kan man fundera ut en lösning ändå, utan klara riktlinjer för vilket problem man faktiskt diskuterar utan bara generella tankar om wt? Det kan man kanske, men fortfarande så blir väl diskussionen mindre effektiv.

  Jag vet att det finns dåliga föräldrar inom alla klasser. Tanken som slår mig är att det liksom är ett grundsymptom för att vara white trash. Att röka under graviditeten, eller bete sig som Jeremy Kyle-medlemmarna.

  ReplyDelete
 4. Dess originella mening var ju underklassamerikaner. Vad det är idag kommer nog varje svensk ha olika åsikter om. Är det en klass/stil/mentalitet/subklutur? Antagligen en salig blandning.

  I min mening är "problemet" inte trenden att se ned på WT-stilen eller att se ned på chavs. Visst, att se ner på folk är inte särskilt stort, men det är något vi aldrig kommer sluta göra. Folk har sparkat både uppåt och neråt, höger och vänster i alla tider. Problemet är att det finns en underklass och att de i de undre klasserna mår sämre. I ett idealt samhälle har alla det lika bra, men det är inte något som kommer att hända på väldigt länge.

  För övrigt tror jag att hatet och föraktet mot WT-attribut är som störst bland de som ser det varje dag.

  ReplyDelete

Jag blir så glad när ni kommenterar. Jag älskar uppmärksamheten och suger upp den som en tvättsvamp.