Sunday, 22 July 2012

Listor

Jag är besviken på mänskligheten. Ja, igen. Ja, jag vet att jag tjatar, men ingen tvingar dig att läsa. Du kan ta och logga av internet och gå och krama en närstående eller dricka öl eller börja röka igen, det finns alternativ. Det finns t.om. andra bloggar om det nu är så illa.
Jag är vän med Robin Bougie på facebook. Bougie har författat bla. flera böcker om exploitationfilm och vintage erotika, och jag är ett stort fan. I vilket fall kom jag hem efter en lång dag i verkliga livet och tänkte se om jag kunde ha sett fler filmer än Robin på en sån där facebook-grej där man klickar i vilka filmer man sett. Enligt idioterna som gjort listan är detta filmer man "måste" se innan man dör. Listan inkluderar:
http://www.joblo.com/posters/images/full/1998-poster-shakespeare_in_love-3.jpg
Förändrade mitt liv!

Ratatouille
Raiders of the Lost Ark
Shakespeare in Love
The Shawshank Redemption
The Tree of Life
WALL-E
About Schmidt
Amélie
Fargo
Hitta Nemo
Snälla nån, är detta verkligen filmer som förtjänar att vara med på listan över filmer man måste se innan man dör, filmer som förändrar livet? De är säkert alldeles utmärkta filmer, underhållande och roliga (okej, inte The Shawshank Redemption som är gruvligt överskattad i min åsikt), men kräver vi inte mer av de filmer man påstår att allmänheten skall se innan folk dör?
Jag tror att nyckeln ligger i vem som gör de här listorna; jag anar nämligen att listan är länkad till listan av filmer som grossat högst. Fargo? Ratatoulle?!

Jag läste en lista som allmänheten fått rösta fram på Irland där de hade med 100 böcker som man ville ha kvar till eftervärlden. Den irländska allmänheten hade bestämt att Dan Browns DaVinci-Koden skulle vara med på listan av böcker. Böcker som måste behållas till eftervärlden. DaVinci-Koden. Till. Eftervärlden. "Jag gillade DaVinci-Koden..." kanske du tänker nu, och visst, det får man göra. Det är fullt tillåtet att tycka om, tja. dåligt skrivna böcker. Min mamma gillar ruttna deckare, jag läste tantsnusk i femman, jag är öppen och förlåtande och tycker fortfarande själv om att bläddra i dåliga böcker ibland. Men rösta fram dem som böcker att behålla till eftervärlden...? Lättja.

Vill tipsa om lite filmer jag tycker att folk borde se innan de dör, men det får bli någon gång i framtiden. Jag lovar att de inte heller kommer att vara japanska filmer där hjältarna slåss med sina penisar eller plågar sina damer med glödlampor i vaginan.
Det finns magiska filmer, magnifika, otroliga filmer som kan öppna dörrar till andra sätt att tänka eller leva. Det gör mig sorgsen att folk fortfarande verka tycka att det de sett senast är det bästa de sett.

No comments:

Post a Comment

Jag blir så glad när ni kommenterar. Jag älskar uppmärksamheten och suger upp den som en tvättsvamp.