Wednesday, 11 July 2012

Vad kvinnor vill ha

Jag blir alltid så pumpad när jag varit inne och läst vad Lady Dahmer har att säga. Hon är sprudlande full av åsikter, vilket jag inte alltid har ork att vara. Därför är det bekvämt att kunna titta in och ta ett ämne, fundera lite och komma fram till en åsikt. Som här.
Lady Dahmer bloggar om tvåsamhet, monogami och bröllop. Fast inte så mycket om monogami, dock tar hon med det i titeln till sin blogg. Dahmer verkar känna att kvinnor blir tvingade in i monogamin, och jag håller till viss del med. Monogami är inget som är vare sig naturligt, enkelt eller en automatisk väg till lycka, som det utmålas. Därmed inte sagt att det inte kan vara fantastiskt trevligt och givande, men det skall naturligtvis inte vara det enda alternativet. Om vi lärt oss någonting alls om mänskligheten hittills, vilket vi tydligen inte har, skulle det vara att one size fits all-metoden slutar med tårar för en enorm massa människor. Lyckligtvis finns det sedan människor som Lady Dahmer som hatar förhållandenormen. Och då blir Disney antikrist.
http://fc09.deviantart.net/fs10/i/2006/134/6/a/Disney__s_Prince_Club_by_ScarletFire666.jpg
Och allesammans ser dom ut som Don i Mad Men.

 Med risk för att låta ganska sexistisk; det finns ingen som kan analysera saker som en kvinna.
Vi kvinnor sitter och stirrar på barnprogrammen, reklamerna, nyhetsinslagen eller serierna och funderar över vad som egentligen menas, hur vi egentligen skall reagera. Vad vi egentligen skall tycka och tänka. Reklamerna på Irland var alltid bra mycket mer sexistiska och grafiska än de Svenska.*
Min ställning är är dock konstant med mina tidigare: det är vårt eget ansvar att sträva efter vår lycka och frigörelse. Visserligen kan jag se hur filmer och reklam visar en vaselinbild av monogami eller bröllop, men vi är vuxna människor. Vi skall kunna skilja på fantasi och verklighet, vi skall veta att det bara är en film och när vi stänger av är det slut och över. Skall vi verkligen lägga ansvaret på filmmakare eller reklammakare för att vi skall veta att monogami är svårt? Är det inte något som borde diskuteras i hemmet eller skolan?Vi verkar fortfarande se kvinnor som barn, men inte enbart i och med att vi förväntas drömma om dagen vi får vara en prinsessa, utan också barn som inte kan förstå bättre än att tro på Meg Ryans lyckliga slut. Jag anser att det finns värre plågor att kämpa mot för att kunna få ett mer jämställt samhälle, som t.ex. manlig omskärelse och fördumningen av media.

* Listan över produkter jag slutat köpa pga deras vidriga reklamer är lång och inkluderar, men är inte begränsad till:
Carlsberg
Pepsi
Eircom
Aptamil
Alla parfymer
Allt smink
Hårfärg
Mycket annat som jag inte kan minnas nu, men som jag minns att jag kastade saker mot tv:n i vilda försök att undkomma. 

8 comments:

 1. Fast i strävan efter egen lycka och frigörelse ingår väl att analysera och genomskåda de bilder som får en att må dåligt? Kan man inte göra det ÄR det svårt att skilja på fiktion och verklighet. Illustrerar det med familjeliv.se:

  http://www.familjeliv.se/Forum-9-191/m63386102-1.html

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det kan det säkert, men min poäng är att vi inte kan stå och skrika om att vi skall förändra bilderna eftersom reklammakare inte har någon tanke på att göra det. Eller, i mitt tycke, en skyldighet att göra det. Man kan inte vänta sig att företag skall sträva mot annat än att sälja produkter eller filmproducenter skall sträva mot annat än att folk skall betala för att se deras film, och just därför kan vi inte lägga ansvaret på vad vi skall tycka och tänka på dom.
   Det enda fungerande sättet vi kan få folk att tycka att det är okej att onanera (vilket jag hade hoppats på att vi kunnat komma förbi för en åttio-nittio + år sedan) är genom utbildning och diskussion, inte genom att reklamerna och filmerna säger att det är okej.

   Delete
 2. Min tanke var att man kan utbilda och diskutera GENOM att kritisera reklam och film. De är så inflytelserika att det är svårt att komma runt dem, så varför inte utgå ifrån dem istället? Då fyller kritiken en funktion (skapar medvetenhet och erbjuder alternativ) även om man inte har något hopp om att förändra reklamen i sig. Med det sagt så finns det mycket annat som måste till också! Som, i onanifallet, vettig sexualupplysning.

  Älskar hårfärgsreklamen för övrigt! Bruden är så lobotomerad att hon inte ens fattar att hon ska lägga en handduk över axlarna när hon färgar håret - vilken tur att färgen är drip-free!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aha, du menar så. Bra tanke, det kan jag verkligen hålla med om. Och kan även glädja dig med att trådstartaren i din länk efter närmare granskning avslöjades som troll. Dock förändrar ju detta inte det faktum att många tycktes hålla med honom/henne och äcklades över den påhittade mannens snuskerier.

   Åh, varje gång jag färgar håret måste jag också bara dansa dansa dansa! Girls just wanna have fu-huuun, och vad kunde vara roligare än att strutta runt i fina, lättfläckade kläder bredvid vita textiler i vetskapen att man inte kommer att förstöra dom med skvättande hårfärg? Jag kan då rakt inte komma på något!

   Delete
 3. Har inte tid att titta på alla klippen. Men det där klippet med killar som spelar fotboll var ju riktigt obehagligt. Tänk alla valmöjligheter som pojkar förnekas genom den reklamen, att tvingas in i ett fack att spela fotboll....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vilket då menar du? Jag tror jag har flera stycken (åh, pojkar och deras fotboll!), men blev lite nyfiken eftersom folk ofta ger jättestarka reaktioner på klippet under ordet "grafiska".

   Delete
 4. Det var det jag menade, det om drink driving var det jag tittade på.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jaha. Ja den tyckte inte jag var så sexistisk. Däremot tycker jag att det var dålig smak att visa grafisk, ond bråd död i närbild när man sitter och skall äta middag.

   Delete

Jag blir så glad när ni kommenterar. Jag älskar uppmärksamheten och suger upp den som en tvättsvamp.