Wednesday, 1 August 2012

Ickeproblemet

Sofia håller med Fanny. Falska anklagelser om våldtäkt är ett ickeproblem.

Och jag håller med Fanny. Falska anklagelser om våldtäkt är inget som direkt påverkar vårt samhälle negativt, såtillvida inte alla falska anklagelser om brott påverkar vårt samhälle negativt. Det är inget samhällsproblem, som rasism eller det faktum att en såpass liten andel av våldtäkter anmäls. Det är ingenting som behövs diskuteras inom våldtäktsfrågan. Det är, så att säga, ett ickeproblem.

Därefter går våra åsikter isär. Fanny tycker nämligen att det inte är skillnad på att anklaga någon för våldtäkt, än att anklaga någon för något annat brott, och där håller jag inte med. Anledningen till att jag i mitt tidigare inlägg tog upp falska anklagelser (och sädesstöld) är nämligen därför att jag tycker att detta är ett sätt att utnyttja det faktum att så få våldtäkter anmäls och att så få våldtäkter kan dömas, och det faktum att våldtäkt är en av de brott där man inte behöver fällande dom från domstol för att få en fällande dom från samhället, och tvärtom. Själv tycker jag att det är en enorm skillnad på att både anmäla och bli anklagad för våldtäkt, än att vara anklagad eller den anklagande inom t.ex. inbrott, misshandel eller hot. Anledningen till detta är att eftersom ingen egentligen vet (för ingen kan egentligen veta vad som hänt, utom de två involverade - och ibland knappt ens så många), kan alla ha en åsikt. Även om en man blir dömd för våldtäkt kan kvinnan utstå samhällets dom för att ha varit slampig och satt en bra man i fängelse av ingen anledning, och även om en man aldrig ens arresteras kan han alltid få elaka blickar och pikar för att han måste tvinga kvinnor till det han inte kan få annars. Det är en laddad fråga, mycket mer så än anklagelser om stöld eller misshandel, och att vara oskyldigt anklagad för att ha sexuellt våldfört sig på en kvinna jämför jag med förnedringen att se tvivlande blickar från poliser när man anklagar en man för att ha våldtagit en.

Men som sagt: är det ett samhällsproblem? Nej, det kan jag inte säga att jag tycker. Händer det så ofta att man har anledning att tvivla på de anklagelser man får höra? Nej. Däremot kan jag personligen tycka att när det händer är det samma förnedring och maktlöshet som när en våldtäkt utförs, och jag känner samma medlidande med offret - och naturligtvis med framtida våldtäktsoffer, som får sin skam och sitt lidande fördubblat av att någon ljuger.

2 comments:

Jag blir så glad när ni kommenterar. Jag älskar uppmärksamheten och suger upp den som en tvättsvamp.