Wednesday, 1 August 2012

Sexualkunskap

Jag blir så inspirerad av Meaty Sensations blogginlägg att jag måste vandra längs barndomens stig i sexualitetens trädgård.

http://bokhora.se/wp-content/uploads/img_8826.JPG
Per, Ida & Minimum. En bok om att vara tillsammans
Boken som lärde mig allt.
Vi flickor blev intagna separat till Syster Agnetha, vår enligt ryktet lesbiska sjuksyster, någon gång i fyran. Alla var mycket fnissiga och var väl blossande röda och uppspelta kan tro. Syster Agnetha förklarade att snart skulle mensen komma, och sedan frågade hon om alla visste vad mensen var. Alla svarade ja, syster blev glad och sade bra, behövde man inte gå in närmare på det. Så frågade hon om någon ville berätta något om mensen. Ingen hade ju fått mens ännu (enligt vad alla sade), men Sofie sa att när hennes mamma fick mens gick hon omkring hemma och var jättearg och gjorde ingenting, och det skrattade ju alla åt. Sedan var det slut med sexualundervisningen. I åttan eller nian fick vi lite mer undervisning i biologin, och även då fokuserade man på mensen, dock mer om hur den kommer sig än hur man känner sig.
Visst kan man säga att det var lite bristfällig undervisning för att uttrycka det milt, men något bra har iallafall kommit ur den; till denna dag är mensen en glädje varje månad. Jag är inte med barn. Tack gode gud. Fina mens, jag älskar dig så mycket, jag skulle gifta mig med dig om jag kunde.

Resten av hela spektrat har jag fått lära mig själv. Det har givetvis varit svårt och varit hårt arbete och många felsteg. Jag är säker på att ingen vill ha detaljer, och min kusin läser den här bloggen, så det blir inga även om det nu skulle vara önskat.
Det blev ju bra till sist iallafall, men inte alla har haft sådan tur. Innan jag slutade jobba tillbringade jag många timmar nere på pubben med att ge råd till mina kollegor i deras kärleksaffärer (jag läste mycket Dan Savage och gick igång ganska bra efter ett par öl och ett tiotal cigaretter, även om jag verkligen ogillar att diskutera sex med folk). Frågorna var oftast obekvämt sorgsna och vilsna.
"Det gör ont när han gör X, men jag kan inte säga till honom. Hur kan jag få det att göra mindre ont?"
"Jag hatar det han gör i sängen. Ibland hatar jag honom. Men jag kan inte säga till honom, jag älskar honom och han vill inte lyssna på mina antydningar. Hur står man ut?"
"Jag har under hela mitt äktenskap aldrig kunnat säga att jag fejkar. Jag tänder helt enkelt inte på det han gör, men jag vill inte såra honom. Skall jag göra slut?"

Jag borde ha tagit betalt. Nu sitter jag med räkningar och en unge, utan jobb och utan kollegor att dricka med. Men det blir ju iallafall mycket mindre depremerande, så slipper man konfronteras med vuxna människors oförmåga att hantera förhållanden med andra vuxna människor. (Utom mitt eget.)

12 comments:

 1. Haha... Underbart uppslag, så obekväm har jag inte känt mig på hela dagen!

  Kan inte säga vad sexualundervisningen i skolan gav. Vi fick lära oss att man får hår överallt och att tamponger har en kick-ass uppsugningsförmåga i alla fall. Vi fick även veta att om vi behövde prata så fanns lärarna tillgängliga och kunde lyssna, vilket var en total lögn och så fick man skämmas för att man hade öppnat upp sig.

  I tidningar som Frida och VeckoRevyn lärde jag mig "hur man ger den perfekta avsugningen", "de bästa sexställningarna" och annat liknande en liten 13-åring (jag vill ändå tro att jag tillhörde deras målgrupp) gärna skulle lära sig i första hand. Lite som att lära sig volta innan man kan gå.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag lärde mig i Frida att alltid sova med BH, annars får man taxöron. Så tipsade dom i någon "Tips från Killen!"-grej om att när man duschar efter ett one-night-stand och man har mens är det inte bruktigt att dra ut tampongen inför killen i duschen. Jag hade gärna velat veta mer om det tipset.

   Man kanske skulle bli sexualundervisare. Det hade jag varit bra på. Jag skulle tacklat alla problem som Liz Lemon i "Dealbreaker"-episoden.

   Delete
 2. http://kulturarbete.blogspot.se/search/label/barnkultur

  Här har du en guldgruva för mer eller mindre pedagogiska barnböcker. Mycket samlag blir det!

  Ett annat guldkorn ur Frida är ju penntricket. Man sätter en penna under ena bröstet och om den sitter kvar har man hängbröst och kan gräma sig över att man har sovit utan BH.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Åh, vilket guldkorn. Man tackar och bockar! Man kanske t.om. kan lära sig något.
   Åh, jag minns plötsligt hur förvirrad jag var när vi lyssnade på "Blommig Falukorv"-LP:n och Hasse Alfredsson kom med repliken:
   "Det finns ju dom som bara tycker om sådant som har med kiss och bajs och pottan att göra. Porr, kallar vuxna det för."
   Alla mina bröder skrattade alltid glatt. Jag förstod aldrig varför.


   Jag skulle kunna hänga Loket under det större bröstet och han skulle sitta kvar. Och jag sover ju aldrig med BH. Beviset stirrar mig i ansiktet.

   Delete
 3. Känner mig lyckligt lottad. Vi hade sk kärleksveckor i min skola (född 86) där vi en vecka om året fick lära oss om kroppen o känslor och sex. Satt i små grupper o pratade om allt från finnar till frågor om sex. Folk från RSFL och RFSU kom och pratade och vi fick titta på Shakespeares kärleksklassiker. Vet inte om jag lärde mig något nytt eftersom jag var mer eller mindre sexpert från att ha läst KP och Frida samt hade två äldre syskon. Men kul var det.

  För övrigt vänder sig Frida till åldrarna 15-18. Jag tyckte de gav bra sextips som att man måste berätta vad man gillar och våga ta för sig.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag minns att Frida hade tips från kändisar ibland som nu när man ser tillbaka på saken måste ha varit fejkade. Varför skulle Leonardo DiCaprio tipsa Frida om att håret blir flygigt när det är rent, så tvätta inte håret om du skall ut och åka båt. Brian från Backstreet Boys tipsade om att man inte skall kissa i poolen, för ibland har dom i ett ämne som gör att kisset blir rött så alla kan se att man kissar. Vilka minnen.

   Man kanske skulle jobba för en sån tidning. Det är säkert jättekul.

   Delete
  2. Har absolut inga minnen om att Leo skulle sagt något sånt och jag läste varenda FRIDA från hans stortid till plufsighet.

   Skulle jag bo i Sverige skulle jag nog söka jobb där efter min utbildning. Tycker det verkar kul att skriva för ungdomar!

   Delete
  3. Shit, jag var tvungen att gå in och kolla, och deras chefsredaktör är 25 bast. Vad häftigt att vara chefsredaktör när man fortfarande kan åka på ungdomsbiljett på tåget.

   Men jo, så var det faktiskt med Leos tips. Det var en liten ruta, ingen riktig intervju, så det var kanske därför du missade. Jag har som sagt på senare år anat att de kanske inte var riktigt ärliga när de tillskrev det hårtipset till Leo.

   Delete
  4. 15-18 åringar? Var det ett skämt? Jag var 11-13 typ när jag läste Frida. Fast på min tid var det inga avsugningar i Frida.

   Delete
  5. Det är mycket möjligt att deras målgrupp var 15-18, men alla var ju 11-13 när de läste. Det vet ju alla. Man var ju alldeles för världsvan när man var 17 för att läsa Frida eller Okej.

   Delete
 4. Om du ser dig om i svensk media finner du ändå en och annan ung kvinna som editor in cheif. Vilket är asbra, go Sverige!

  Haha alltså jag tror fortfarande att det är ett efterfabricerat minne det där med Leo. Det är olagligt att medvetet felcitera och fabricera citat, så har svårt att tro på det!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Någon är helt uppenbarligen avundsjuk på att hon tvingats gå genom livet utan Leos hårvårdsråd...

   Delete

Jag blir så glad när ni kommenterar. Jag älskar uppmärksamheten och suger upp den som en tvättsvamp.