Wednesday, 29 August 2012

Uppdatering om sovsexetJag har snurrat lite på den här sovsex-grejen jag skrivit om tidigare, och jag måste nog göra ett återbesök där och göra en redigering, eller kanske snarare ett förtydligande.

När jag velade om huruvida samtycke måste vara uttalat slarvade jag på flera punkter, vilket gör texten i det närmaste totalt otydbar om man letar efter min åsikts kärna. Detta kände jag kanske redan när jag skrev texten, men stoltheten tvingade mig att vägra göra något åt det.
För det första tänkte jag att sovsex mest var sex som initierats under en av partnernas sömn, men inte ofta involverade ett helt samlag genomfört under sömnen. Och ett samlag som initierats under en persons sömn kan, och är, ofta en fråga om underförstått samtycke, däremot är det nog alltid bra att tala klarspråk vad gäller samlag som genomförts under sömnen.
Jag är f.ö. inte rasist.
 Detta är naturligtvis totalt beroende på att bägge partnerna känner varandra så väl att de kan dra gränser i vetskapen om vad partnern tycker, tänker och känner. Alltså - inte så att man har rätt till en person 24 timmar om dygnet eller oavsett vad den andre personen egentligen vill. Absolut inte. Låt mig dra en liknelse till en annan situation.
Jag antar att de flesta av oss har haft långtidsförhållanden. Efter det första året eller så vet man om ens partner är okej med att man smyger ner handen i byxfickan och nyper rumpan lite diskret när man är ute offentligt. Eller smyger upp handen under tröjan och känner på någons bröst när ingen kan se. Det betyder inte att man har rätt att göra så med sin partner, det betyder bara att man lärt känna personen såpass väl att man vet om personen tycker att det är okej. Man kan inte göra det med en främmande människa, eftersom det då är en total sexuell attack. Man måste veta om det är okej, och det vet man endast om man känner personen tillräckligt väl för att veta om det är okej. Alla tycker inte det, och då respekterar man det om man inte är en skitstövel.

Ett långt förhållande är alltså inte en biljett till automatiskt sovsex. Däremot är det så att man kan bli såpass intima att man förstår om ens partner tycker om att påbörja en sexakt när han eller hon sover.

Det kan tyckas fjantigt att göra en så stor grej om sovsex och det faktum att vissa tycker om det, och att många tycker om att bli väckta med en smekning*. Det tycker jag också. Därför vill jag försvara mig med att jag skriver detta som svar till tanken att allt sovsex är våldtäkt, vilket jag läst på andra ställen. Allt sovsex är inte våldtäkt, däremot kan jag se varför sovsex skulle behöva vara (och är) olagligt.
* Som sagt tidigare, min kusin läser detta och jag vill inte bli för grafisk. Låt mig bara förklara att varken jag eller min man har tid, ork eller lust till en sådan dekadent lyx som sovsex, så föreställ oss inte i akten när vi träffas. Tack!

2 comments:

  1. Var precis hur grafisk du vill. Jag är inte så fin i kanten som jag låtsas så tänk inte på mig!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag tar fram spegeln för att kunna beskriva cervix bättre.

      Delete

Jag blir så glad när ni kommenterar. Jag älskar uppmärksamheten och suger upp den som en tvättsvamp.