Friday, 28 September 2012

Boklistan

Första vuxenboken jag läste och verkligen gillade: Minns jag inte. Jag tyckte om att vara brådmogen och läsa vuxenlitteratur innan jag förstod den, så ingen aning om vilken som var den första jag verkligen tyckte om. Jag var tolv år gammal när jag först läste Lolita, och den tyckte jag mycket om. Sedan läste jag den på engelska och insåg att jag missat hela boken i den svenska översättningen.

Bok som förändrat mitt liv mest: The Unbearable Lightness of Being av Milan Kundera. Makalös bok. Jag kan säkert komma på något bättre men just nu går det inte.

Bok jag tycker är överskattad: DaVinci-koden, givetvis. Kanske en av de sämsta skrivna böckerna jag någonsin läst. Inte så att böcker måste vara skitbra för att vara roliga att läsa (den här var ingetdera), men hur den lyckats hamna på listor över böcker som måste lämnas till eftervärlden.... skandal. En hemsk bok.
Haruki Murakami har jag aldrig gillat heller, men det är nog mer en personlig åsikt snarare än att han är överskattad.

Författare vars böcker jag försöker gillar men inte lyckas med: Hunter S. Thompson, antagligen. Jag gillar böckerna, men det går liksom inte framåt.

Klassiker jag hävdar att jag läst men aldrig tagit mig igenom: Alice i Underlandet.

Författare vars böcker är underskattade: Iris Murdoch. Jag vet att hon fått mycket cred och jag vet att hennes böcker kan bli lite repetativa, men de är ändå alltid intressanta och jag har aldrig träffat någon som läst hennes böcker. 

Jobbigaste bok jag läst: Filth, av Irvine Welsh. Den enda boken jag fått mardrömmar av. Alla andra jag sett med den här listan har satt upp American Psycho, men den tyckte jag inte alls var speciellt jobbig, tvärtom. Det är ju en komedi.

Läser helst: Klassiker, moderna och klassiska. Min nya favoritbok är Sophie's Choice, den var oväntat både lättläst och mycket rolig.

Önskar att jag läste mer: Politisk litteratur. Jag orkar inte.

Bästa barnboksförfattaren: Tove Jansson.

Gillar jag inte längre som jag gillade förut: Bukowski. Funkar väl fortfarande att slöläsa som underhållning, men gnistan är borta.

Roligaste bok: Trainspotting.

Bok som berört mig mest: Beloved, av Toni Morrison.

Recencera din senast lästa bok: Kråkflickan (skrev först Kräkflickan, freudiansk felskrivning) av Jerker Eriksson och Håkan Axlander-Sundquist. Ogillade starkt. Okokta karaktärer och tramsig handling, inte ens såpass att man kunde luta sig tillbaka och njuta av lite hjärndöd deckaraction. Jag kom på vem mördaren var i andra kapitlet och blev besviken då jag fick rätt.

1 comment:

  1. Här kommer besserwissern och säger såhär: Tove Jansson var inte barnboksförfattare. Muminböckerna, och hennes andra böcker med, är skrivna för vuxna.

    Håller med om att American Psycho är rolig.

    Och Trainspotting är himla bra, men läs för allt i världen inte dess prequel Skag Boys.

    ReplyDelete

Jag blir så glad när ni kommenterar. Jag älskar uppmärksamheten och suger upp den som en tvättsvamp.