Thursday, 11 October 2012

Christina Hendricks

Christina Hendricks verkar vara ett hett ämne. Så fort man nämnet namnet måste man också ha med ord som "kurvig", "yppig", "fully figured" osv., som om detta är såpass sammankopplat med hennes person att det faktiskt inte går att nämna det ena utan det andra. Ungefär som att man inte brukar säga Carl XVI Gustaf utan att först säga "kung". Christina Hendricks titel är "kurvig".

http://www.swingfashionista.com/wp-content/uploads/2010/07/joan-mad-men2.jpg
Yppig!

Det går inte att förneka att Hendricks är en kvinna som är kurvigare än hollywoods medelaktris. Om man skall vara uppenbar kan man påpeka att detta måhända inte har helt och hållet med Hendricks att göra, som det faktum att hollywood är ökänt för att ha aktriser som är flera storlekar mindre än genomsnittet.

I ett avsnitt av den femte säsongen av Mad Men (SPOILER ALERT) blir Hendricks karaktär Joan erbjuden en stor summa pengar (50,000 USD, vilkert enligt dollartimes motsvarar 342,966.57 USD idag) för att ligga med en viktig kund från bilfirman Jaguar. Oavsett hur hårt karaktären Joan arbetat för att karva ut en plats för sig inom kontoret hon arbetar, oavsett hur respekterad hon är för sitt arbete, sin intelligens, sin oumbärlighet, kan hon alltid bli begränsad till en kvinnlig kropp inom loppet av ett par sekunder. Som den äckliga snubben från "Let me see 'em....!" Alla var givetvis chockerade över hur stackars Joan förnedrades på sin arbetsplats och blev ombedd att prostituera sig av män hon arbetat med i åratal, män hon sett som vänner. Alla ville skydda stackars Joan eftersom hon inte förtjänade den förnedringen. Men Hendricks utsätts dagligen för samma typ av förnedring.

Hennes porträtt av Joan är ofta ömt, starkt, intressant, men i publikens ögon när hon står på röda mattan är hon summan av sina kurvor. Hon är en kvinnlig kropp och eftersom hon är intressant är det tillåtet att ha en åsikt om henne och skrika den åsikten från bergstopparna, även om åsikten är idioti i stil med "hon är tjock, hon behöver korsett för att få en midja, hon framställer fetma som något glamouröst, hon är äcklig!" För att vara vidare uppenbar frågar jag när Jack Black senast blev ifrågasatt för att hans fetma gav ungdomen fel intryck. Eller Jason Alexander. Eller John Candy.

Jag tycker synd om Christina Hendricks. Det kan inte vara lätt att alltid vara ett par vandrande pattar, pattar som folk dessutom känner sig manade att betrakta som äckliga och feta. En diskussion om aktrisen slutar alltid i en diskussion om hennes kropp, liksom en diskussion om Tom Cruise slutar med Oprahs soffa eller scientologi. Stackars Hendricks.

7 comments:

 1. Va, säger folk sånt om Hendricks? Jag måste leva i en skyddad värld. Men även när folk säger positiva saker så håller jag med dig, trist att bli värderad som kropp alltid. Jag vill ogärna vara sån där spammare men jag skrev lite om det här för nån månad sen, länkar på mitt nick här om nån vill läsa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, Hendricks är ju helt mobbad. Gå in på länken under orden "fully figured". Där säger hon att hon inte vill svara på fler frågor om hur hon är "fully figured" för det dyker upp i varenda intervju, men i artikeln framställs hon som en hysterika och hon slaktas bland kommentarerna.

   Delete
 2. "I think calling me full-figured is just rude." där satt den!! men alltså kommentatorer ska man inte hänga upp sig på, det är ett urval av galningar som skriver av sig väl. bisarr insikt att folk kan tycka hon är äcklig :/

  ReplyDelete
  Replies
  1. JO, man skall hänga upp sig på kommentatorer tycker jag. Kommentatorer är gemene man, tjocka, svettiga, avundsjuka medelklassamerikaner som sitter och dömer ut folk för deras utseende. Alla tycker säkert inte så, men de som tycker så gör sig jävligt hörda eftersom de anser att de har rätt att spy galla över folk som är kända. Aktriser förtjänar det eftersom de är i strålkastarljuset, de tjänar pengar på att vara vackra, och därför får jag döma ut henne som en tjockis om jag nu vill det.

   Jag tycker att det är så talande. Man skall inte acceptera sådant beteende även om det är i en kommentar, och man skall inte acceptera att förminskas till enbart sin kropp.

   Delete
  2. Och ja, det är lite dumt att jag skriver att de är tjocka och svettiga och sedan att de inte skall döma folk efter utseende....

   Delete
 3. Men altså, herregud!

  CH: I wear my glasses all the time, actually. Well, I wear them on a daily basis at home, but I also wear them to award shows and things like that.
  Interviewer: Oh, you do? I googled, and I couldn't see any on the red carpet.
  CH: Really? Oh, there's definitely some on there, absolutely yeah. I can think of one in particular.

  Artikel: "She admits she wears reading glasses at home but is not seen wearing frames on the red carpet."

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hon erkände att hon bär glasögon hemma, ja. Bra att de grillade henne på det så att vi Folket äntligen fick veta. Jag pissar på underhållningsmedia.

   Delete

Jag blir så glad när ni kommenterar. Jag älskar uppmärksamheten och suger upp den som en tvättsvamp.